Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

14 коментара
Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

Жалба срещу министъра на околната среда и водите внесе Националното движение "Екогласност" във Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от екоорганизацията в понеделник. Протестът е срещу мълчаливия отказ за намеса на Джедвет Чакъров относно внасянето в Министерски съвет на плановете за управление на всички природни паркове.

Искането за такава намеса е направено на 5 юли 2007 г., в разгара на акциите в защита на статута на парк "Странджа", който бе отнет от съда заради законови неуредици, но после решението бе замразено с промени в закона за защитените територии.

Чакъров обаче не отговаря в установения срок на искането за внасянето на тези планове, заедно с границите на парковете, за одобрение в Министерски съвет, което би решило законово проблема със статута на парк "Странджа" и други защитените територии.

Сега еколозите се жалват от това, че министърът не е предприел нищо, за да уреди констатираното в решението на тричленния състав на ВАС за парк "Странджа" законово нарушение и необходимостта от утвърждаването на неговия план за управление и картите с границите му.

Това е поредното обжалване на мълчалив отказ на Чакъров, който вече бе осъден от ВАС да се произнесе по инвестиционните намерения на канадската компания "Дънди Прешъс Метълс" в мината "Челопеч"  и златното находище край Крумовград.

В новата жалба срещу представителя на ДПС пише, че е било "необходимо министърът на околната среда и водите да потърси най-строга отговорност от всички подчинени му длъжностни лица, които поради некомпетентност или умишлено бездействие, нанасят непоправими вреди на българската природа и виновно доведоха до прогласяване нищожността на статута на парк „Странджа”, както и до последвалото безпрецедентно погазване на демократичните норми с прилагането на извънредно законодателство от парламента под уличния натиск на недоволното гражданско общество."

От "Екогласност" предупреждават, че съществува опасност от нови атаки в съда по плановете на парковете, които се приемат след 30 юни 2007 г., защото извънреднотозаконодателство за спиране на съдебните атаки е само срещу документите до тази дата.

"От безхаберието на министъра на околната среда и водите ни чакат нови жалби за оспорване в съда на тези бъдещи актове за природните паркове", посочат от организацията, която в отделно писмо  до премиера настоява Станишев да поиска оставката на Джевдет Чакъров, заради "проявеното безхаберие по опазване на българската природа".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Еколог
    #16

    Напълно некомпетентен и случайно попаднал в това министерство. Време е да си ходи. Скоро ще осъдят България чуждите инвеститори.

  2. някой си
    #15

    Изобщо не е случаен! Време е да се изметат тия боклуци!!!

  3. Deja
    #14

    На него не му пука какво става с българската природа, само се чуди как да вземе комисионна от поредното хотелче. Така ще е докато не се сетят всички да гласуват и да няма турци в управлението!

  4. Mehmet
    #13

    Плюенето и признак на ниска култура. "Екогласност" да внесе същo жалба срещу министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем за пожарите, бедствията и авариите ...Жалба? - безхаберието на "Екогласност".

  5. Румен Петков
    #11

    Е, и да го осъдят, какво? Ще се спотайва в министерството си, докато подчинените му фесове шляпат по коридорите по джапански. Нали вече го осъдиха веднъж. Някой да е чул какво стана после? Нищо май...А и "ДЪНДИ" да осъдят държавата, глобата пак ще е от нашия джоб, Джезвет може и да си остане министър, че и орден могат да му дадат - за доблестна борба срещу български гори и в интерес на ДПС-дървената мафия, "Стара планина" с лента, а ГОЦЕ ще му го връчи.Пак ми се при++ка, отивам да угася още некой пожар... Аре чао!

  6. Антиком
    #10

    А подкреляте ли БГ кумунягите, които ръководят турските кумуняги?

  7. zovzaistina.com
    #9

    zovzaistina.com

  8. янко
    #7

    А има ли съд в бившата НРБ?

  9. Употребител
    #6

    Тогава мързеливите и корумпирани чиновници ще загинат.

  10. ERASER
    #5

    Как няма да мълчи, като от едната страна е правото, а погазването му от ден на ден става все по-дразнещо (особено, когато се прави от български турчин), от другата страна, обаче е Доган, обръчи, бизнесинтереси, а може и някой куршум с името му.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.