Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметът Борисов не изпълнява собствената си данъчна програма

28 коментара
Кметът Борисов не изпълнява собствената си данъчна програма

Има сериозно разминаване между данъчната политика, записана в управленската програма на ГЕРБ, и действията на кмета Бойко Борисов в София, заяви в петък общинският съветник Вили Лилков (ДСБ) по време на обща пресконференция на политическите групи на ДСБ и СДС в Столичния общински съвет (СОС).

Той цитира дословно “новия десен проект за управление“ на партията на Борисов, в която е записано обещанието за премахване на четири основни данъка, сред които е и данък “сгради“. В същото време администрацията на кмета предлага увеличение с 33% на този вид налог.

Според съветника от ДСБ Димитър Бъчваров данъчната политиката на лидера на ГЕРБ “не е нито лява, нито дясна, а е объркана и бяга от граждански контрол“. Двете десни партии обвиниха Борисов в липса на каквато и да е обосновка към предложенията за вдигане на данъците. В наредбата за местните данъци и такси той предлага освен за данък “сгради“ увеличение с 25 процента на данъка за моторните превозни средства, както и вдигане на различните видове патентен данък.

“Заради липсата на обосновка ние не можем да разберем защо се предлага увеличение на данъка за МПС при положение, че и в момента събираемостта му много ниска. Не можем да разберем и защо той е еднакъв за старите и новите автомобили при положение, че новите замърсяват въздуха много по-малко. Никой от администрацията не успя да ни го обясни“, заяви Бъчваров.

ДСБ и СДС поискаха промяна на дневния ред за заседанието на СОС на 28 февруари. Тогава е предвидено за един ден да се разгледат бюджетът на София, наредбите за данъците и таксите, наредбата за цените при сделки с общински имоти, план-сметката за битовите отпадъци и годишната задача за чистотата.

“От политическа гледна точка този дневен ред означава желание за претупване на толкова важни документи, че мнозинството ще бъде машина за гласуване, а дебатът ще бъде смачкан“, заяви Бъчваров.

Според Иван Нейков (СДС) мнозинството е показало липса на желание за работа. “На месеца я имаме една сесия, я не. Изведнъж се струпват въпроси за 3 сесии“, заяви той. Десните партии поискаха разделяне на дебата по бюджета от този по наредбите. Те предлагат цялостната финансова рамка на СОС да бъде гледана на заседанието след приемането на наредбите.

“Мотивите на ГЕРБ, че 28 февруари е последният срок за приемане и на бюджета, и на наредбата за местните данъци, е невалиден. Крайният срок за бюджета вече изтече преди 10 дни“, заяви Лилков.

От своя страна Бойко Борисов коментира, че всички документи, които ще бъдат разгледани по време на сесията на 28 февруари вече са обсъждани в комисиите на градския парламент. Той заяви, че преди три дни е внесъл в СОС своята управленска програма до 2011 година и обвини СДС и ДСБ в липса на желание да се запознаят с нея.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Babka
    #29

    Kogo ni predlijiha, a? I ia si stoi na selo i si pasi kravite i chakai komunistite i cie da ti dadat pomoshti!

  2. съветник от СОС
    #28

    Най-после се осмелиха да кажат, че царят е гол. ГЕРБ е ултра диктаторска структура, нямаща нищо общо с демокрацията и прозрачността. Всичко се върши силово и подмолно. Това ще доведе до крах на общината. Още веднаж браво на СДС и ДСБ!

  3. анонимен
    #27

    Какьв бюджет,какви пет лева от пожарникар и то изключително неграмотен.Има акьл,само колкото винаги да се оправдава и обвинчва по всички вьзможни телевизии,че не той,а други са виновни.Хак им е на глупавите Софианци.

  4. Babka
    #26

    Znae li niakoi dali se stroi takav?Mnogo e vajno da imame takav zavod, a ne vseki kmet da ostavia rabotata na sledvashtia!Pak i tozi /BB/ go obeshta!

  5. Софиянец
    #25

    Неможе само приказки трябва и акъл!

  6. az
    #24

    Той и за това няма акъл, друг му пише оправданията а той се мъчи да ги заучава. За това и много пъти плещи безсмислени глупости

  7. ERASER
    #22

    За тези, които все още не са прогледнали, заменете София с България и си помислете как ще гласувате за следващия парламент.

  8. минувач
    #21

    Егати, ГЕРБ наистина обещават да махнат данъка върху недвижимите имоти, данъка за сделките, данъка върху даренията и наследствата в своята Програма - Нов Десен проект. Тези не са добре, че те всички местни данъци, като махнат от кво ще се събират приходите на общините. Май че ББ не си е чел Програмата за управление на България. Хи-хи-хи!

  9. Алтернатива
    #20

    Това е само началото. Този човек е толкова зле, ама толкова зле... Колкото по-бързо се разкара от политическата сцена, толкова по-добре.Пази Боже да не ни стане премиер, защото тогава жална ни майка..

  10. кан Курбат
    #19

    подигравка и позор за България е това херсонко,мазно, хилещо се, като женски орган, еврейче...Такова падение България не е имала в своята 1327 г. история, като Сергей Дмитриевич Якоб Станишев!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.