Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметът на "Лозенец" няма да разпише за възложено от Столична община асфалтиране

59 коментара
Кметът на "Лозенец" няма да разпише за възложено от Столична община асфалтиране

Кметът на район "Лозенец" в София Прошко Прошков (ДСБ, листа "Алианс за София") разкритикува действията на централната администрация в Столична община и настоя районните кметове да получат по-големи правомощия. По време на своя първи отчет пред избирателите за първите 6 месеца на поста, той заяви, че няма да одобри извършеното асфалтиране на 5 улици в "Лозенец", възложено от Столична община.

По думите на Прошков до края на май в неговия район е трябвало да бъдат ремонтирани 60 улици, а 10 дни преди изтичането на този срок са направени само пет и то некачествено.

"Вие имате големи очаквания и искате от мен отговори, които не мога да дам, защото над мен в администрацията има анонимни чиновници, които никой не е избрал и могат да ми заповядват и да решават кое как ще случи в района, дори без да знаят къде се намират улиците", заяви Прошков.

Той отбеляза, че районният кмет няма правомощия да изиска обяснение от изпълнителя на ремонтите за забавянето, нито да контролира качеството на свършената работа. Липсата на подписа на районния кмет означава, че администрацията кмета Бойко Борисов не би трябвало да се разплати с фирмите, които е избрала за ремонта.

Прошков разкриткува като неефективна и сегашната система на размяна на писма и факсове между районите и централната администрация за "всяка улична крушка", която трябва да бъде сменена. "Районните кметове трябва да получат по-големи правомощия – сами да организират почистването на територии, за които отговарят и пряко да задават необходимите обекти за ремонт, да имат думата за изпълнителите и подизпълнителите", каза още районния кмет. Нормативната ситуацията около районните кметове е такава, че дадени им по закон права се отнемат с подзаконови разпоредби на Столична голяма община, поясни той.

Прошков заяви още, че при встъпването му в длъжност преди половин година, е заварил дългове, лошо поддържани архиви, администрация, която не отговаря на нормативните изисквания.

Той информира, че първата му задача е била ясното регламентиране на обществени поръчки, макар че районното ръководство не обявява често такива, както и система за финансов контрол. През първите шест месеца е въведена електронна система за обработка на документи. Районният кмет настоява за обща съвместима система за всички столични райони, която ще улесни гражданите и фирмите да получават по-бързо нужната им информация.

Прошков въведе работа на администрацията без обедни почивки, както и един "дълъг четвъртък", в който гишетата остават отворени до 19 часа.

С подобни подобрения се отчете и другият районен кмет на ДСБ в София - Маргарита Гутева, която спечели в район "Средец". Фронт-офисът на кметството в района вече работи без обедна почивка, за да могат гражданите да си свършат работа през деня.

Като основни приоритети тя постави включване на историческия център на София в списъка на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. "Досега район "Средец" съвместно с гражданите успя да спаси от посегателства на ”крупни инвеститори” хотел "България" и градинката при Руската църква. Имаме напредък и в борбата за спасяване къщата на Яблански на бул. "Цар Освободител”, отчете Гутева.

Тя ще събира предложенията на гражданите ще ги предава на депутатите от ДСБ и СДС, за да им се даде гласност при обсъжданията в Народното събрание.

Гутева и Прошков заявиха, че ще въведат пълен Интернет-достъп до информация за дейността на администрацията, в това число – регистри на публичната и частна общинска собственост, на даренията; приемни часове и телефони, график на ремонтите, карта на района и др.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. слисан
    #60

    Такоа трябав да се отчитат и депутатите в своите райони -поне 1 път годишно пред тези които с гласовете си са им "дали" депут заплати !! Да се чуе и визи кой какво прави и кое от кого зависи !!!!

  2. трудовак
    #59

    Прошко е костовак, а добри костоваци няма по идея. Те са вироглави, народомразци и фукни. Нищо добро не правят. ББ ще ги оправи. Вече го прави.

  3. роден в Сф
    #58

    одобрен от ЦК на БКП.

  4. От Драгалевци
    #57

    жалко много

  5. От Драгалевци
    #56

    отчита пред никого и за нищо, защото ББ мрази район Витоша та не може да го диша

  6. От Драгалевци
    #55

    та не го гълта дори

  7. Роси
    #54

    Действайте, хора, покажете, че администрация не е мръсна дума, вие сте хората, от които очакваме да се чувстваме като европейски граждани! Успех!

  8. Роси
    #53

    Аз защо знам, че има административен район Витоша с кмет, който си избирахте? Вие нещо против г-н Прошков лично ли имате, или сте си естествен блондин?

  9. Картата
    #52

    Дано и избирателите да видят че ДСБ има петенциал и желание да работят за тях, ан не за обръчи от фирми.

  10. лозенчанка
    #51

    защото ако намекваш че си гласувал за Прошков лъжеш. Ченгетата и милиционерите никога не гласуват за демократи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.