Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът ще свика КСНС за взривовете

102 коментара
Президентът ще свика КСНС за взривовете

В понеделник, четири дни след взривовете в поделение за военни боеприпаси край София, президентът Георги Първанов заяви, че това може да бъде обсъдено от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който той ще свика до две седмици. На заседанието ще се дискутират и промените в закона за отбраната, каза пред репортери Първанов, който е и върховен главнокомандващ на армията. Справка в сайта на държавния глава показва, че за последен път той е насрочвал заседание на КСНС за армията (по-точно за нейната професионализация) на 20 февруари м.г., когато е било и единственото събиране на съвета за 2007 г.

В понеделник в района на поделението отново се чуваха взривове, но този път бяха контролирани, след като сапьорите успяха да влязат в складовете, които преди това бяха охладени от въздуха. Селскостопански самолети Ан-2 и "Дромадер" изляха около 1000 тона вода.

Няма данни за интерес на частни фирми към имота на поделението

Освен че показаха тоталната неспособност на оторизираните държавни органи да управляват кризи, експлозиите в Челопечене разкриха вътрешни конфликти между институциите и далаверите, свързани със стотици тонове боеприпаси, които подлежат на утилизация, но тя така и не се е състояла.

По повод на последните подозрения зам.-главният прокурор Камен Ситнилски обяви в понеделник, че няма данни частни фирми да са проявявали интерес към земята на поделението в Челопечене. Една от версиите за взривовете в поделението на 3 юли, бе именно подготвянето на приватизацията му. В петък от Генщаба посочиха, че към имота е имало интерес.

Другата версия за инцидента – покриване на далавери, все още остава като възможна.

Новият закон ще освободи военните от странични дейности

След като встъпи в длъжност през април, военният министър Николай Цонев се зае с изготвянето на изцяло нов Закон за отбраната и въоръжените сили, тъй като настоящият претърпя над 40 поправки през годините. Предстои да бъдат изчистени всички неща, свързани с отпадналата наборна служба и най-после да се пристъпи към въвеждането на интегриран модел между МО и ГЩ, който да премахне дублиращите структури. Предвижда се длъжността началник на ГЩ да бъде заменена със съветник по отбраната на военния министър, а военнослужещите да се занимават само с преките си служебни задължения и всички странични дейности като охрана, чистене, готвене и търговия да бъдат поети от обслужващите структури на министерството. Ще бъде регламентиран и нов модел на заплащане на военнослужещите. Амбицията на министъра е проектозаконът да влезе в НС през есента.

Разследва се далавера с 200 тона боеприпаси

Началникът на Софийската военно-окръжна прокуратура полк.Спас Илиев съобщи, че в края на май т.г. е било образувано досъдебно производство за злоупотреби – продажба на гилзи, извършени от командира на поделението в Челопечене – майор Мирослав Тошев Митов, който в събота бе временно отстранен до изясняването на случая. По време на досъдебното производство беше получен сигнал от ДАНС, който също касае злоупотреби. Прокурор Ситнилски поясни, че първоначално делото е било за изнасянето на 51 тона гилзи и други материали, но след последвалия сигнал - за по-голямо количество. Срещу майор Митов е образувано и второ дело, но за незаконна сеч в поделението и извън него

След внасянето на материалите от ДАНС във Военна прокуратура в понеделник стана ясно, че от поделението липсват общо 200 тона боеприпаси, съобщи Дарик радио. И по двете дела Тошев няма повдигнато обвинение.

Пожарникарят от поделението пък е заявил при разпита, че преди в взривовете в складовете е имало пожар. Той обаче не знаел откъде е възникнал пожарът и съобщил, че го е забелязал в 6 ч. сутринта, половин час преди взривовете да започнат.

"Сериозна експертиза"

И прокуратурата, и министърът на отбраната, засега се въздържат да потвърдят информацията, че далаверите в поделението са били под шапката на действащ зам.-министър. Цонев посочи, че ''застава зад хората си''.

“Назначили сме много сериозна експертиза. Чакаме да излезе. Тогава ще преценим последващите процесуално – следствени действия, включително и привличането на обвиняеми”, посочи Ситнилски.

Спас Илиев изтъкна, че в прокуратурата не е постъпвал сигнал, че поделението е опасно. Министър Цонев обясни, че там са били обезопасявани негодни боеприпаси, след което те са били продавани.

Работи се и по версиите за човешка грешка и за самовзривяване на материалите.

В понеделник бе съобщено, че резултатите от вътрешната проверка на МО за взривовете ще е готова до края на деня, но в последствие срокът се премести за "утре или други ден".

Проверяват земеделската продукция в района

Питейната вода в селата в близост до взривените военни складове край Челопечене е годна пиене и отговаря на изискванията, съобщиха от здравното министерство в понеделник. Взети са и проби от земеделска продукция около района на инцидента за установяване на евентуално замърсяване.

Разкрит е допълнителен пункт за изследване на атмосферното замърсяване. Към момента не се отчитат завишени стойности на вредни вещества във въздуха.

Оценката и възстановяването на щетите в Чепици и Челопечене вече е в ход. Комисиите по оценка на щетите са обработили 1280 констативни протокола. От тях 900 са в район Нови Искър и 380 в кварталите ''Челопечене'' и ''Враждебна'' .

На място специализирани групи на Министерството на отбраната помагат на възрастни хора и инвалиди за свалянето на крилата на прозорците, почистването на дограмата и други възстановителни дейности.

Цонев: Поемаме всички щети, гарантираме за складовете

Военният министър Николай Цонев обясни, че правителството ще покрие възстановяването на всички щети след взривовете. След като хората представят в МО фактури за дейностите по възстановяване на личните им щети, те ще бъдат изплатени.

Министър Цонев декларира, че всички бази за боеприпаси в страната се охраняват и са в добро състояние. Складът в Челопечене бе охраняван само от двама души в нощта на 3 юли, когато се взривиха складовете. А наскоро синдикатите поискаха от Цонев да отстрани управителя на "Терем - Цар Самуил" ЕООД в Костенец, тъй като не е осигурил спазването на необходимите предписания за съхраняването на взривни вещества.

Въпреки 40-минутното тотално информационно затъмнение след взривовете, и взаимните обвинения между местната и централната власт в деня на инцидента, Цонев посочи, че всички държавни институции са работели в синхрон.

Началникът на Генщаба ген.Златан Стойков отхвърли в понеделник индиректно възможността да си подаде оставката. Пред Нова телевизия той обясни, че би направил това, ако следствените органи го определят като най-големият виновник.

''Аз лично поех отговорността да ликвидирам последствията от взрива в Челопечене. За състоянието на това поделение носи отговорността ръководството на Генералния щаб'', посочи ген. Стойков, след като в петък неговият заместник, отговарящ за ресурсите ген. Румен Цоков, подаде оставка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

102 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. gara
    #103

    няма да смея да гъкна като подразбера за какви кинти иде реч

  2. жана д`арк
    #102

    "Прокуратурата няма данни частни фирми да са проявявали интерес към земята на поделението в Челопечене..."В последно време прокуратурата все няма данни или достатъчно доказателства, ако ли пък има такива извършителят се оказва неизвестен. Странно е обаче, ч в същото това време същата тази прокуратура събира достатъчно данни и доказателства за "деяния с висока обществена опасност" като например: кражба на 2литра ракия, 5 буркана кисели краставички, 3 буркана туршия и тогава прошка няма- обвинението

  3. Sin
    #101

    Някоя чукча може и да повярва на тези глупости ...

  4. кънчо
    #100

    коя кучка?може би тази която е скимтяла преди взривовете?

  5. ll
    #99

    tosi pat na ot tschernobil sme pak oblatscheni kak moje da se laje tsche ne e vredno vasduha koito go dischame po vreme na eksplosiata a i posle naroda trajbva da e mnogo tap sa da vjarva

  6. питащ
    #98

    който имал финансови интереси в поделението. Цоков не е бригаден генерал. Значи има друг, който стои не осветен. Защо го пазят от медиите?

  7. bg
    #97

    koja e mutrata kojato ima interes sa samjata koi snae sa pojara i kak e stanala eksplosiata na gogo mu trjabava teritoriata ne vi li e sram be pak sme oblatscheni i to jestoko sascho maltschat prof.lekari a ne govorjat po telefis.i vesnizite koko e oblatschvaneto i otravaneto ot eksplosiata tova ne e darjava bjagaite mladi hora ot bg.sche umrete i sche badete vinagi unijavani samo na bivschite komunjagi agenti polsanizi dezata sa dobre a i na novobogataschite kradzi na bg.kade e b.veltschev kade e parvanov sa proverka speschna da isvikat ot tschujbina eksperti

  8. bg
    #96

    kak sche ni saplatite nervite i sdraveto koga sche stane tova kolkoto ot tschernobil ni saplatiha rusnazite deto ni oblatschikha i resultatite sa sled 20 g.koko e prozenta na rakovite bolni v bg. ne vi e sram sasipahte haroda koito e rabotil i e gladuval sa edin apartm.i moje bi 1 kola a vie se ojadohte i isnesohte bg.osche ot lukanovo vreme ta do sega bosove na kasina restor.hoteli milioneri nagli kradzi a i danazite gi krijat po jenite i dezata si sega da vidim koi sche bade osaden i kakvo ot tova naroda strada vinaga bednite i srednite a milionerite si kradat i spasjavat

  9. патоанатом
    #95

    Намерили са я екипите на гражданска защита тази сутрин и ми я докараха. Да си призная, не обичам трупове с тежка степен на изгаряния. Предпочитам, да речем, добре запазени трупове на млади жени с асфиксия или на момчета с прободни рани, но какво да правиш, съдба, както е казал Чехов. Жената беше над седемдесетгодишна, в увредено общо състояние. Работила е като хигиентист във военните складове. Като причина за изхода се наложи становището трета степен на изгаряне на кожата. Главата беше обгоряла,

  10. Вишински
    #94

    Най-сериозно обмислям да те съдя за кражба на авторски права. Защото моя и само моя си е идееята, че в България министерството на правосъдието следва да бъде разформировано като ненужно, а всички досегашни министри в него да бъдат осъдени да върнат получаваните по време на управлението заплати като неправомерно получени. Естествено, плюс натрупаните лихви. Също така, полезна моя идея е също и ликвидирането на всякакви видове съдилища и заменянето им с революционни трибунали, които така добре ще се

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.