Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България може да прати фрегата в Аденския залив

35 коментара
България може да прати фрегата в Аденския залив

В очакване на началото на преговорите за освобождаване на отвлечените от сомалийски пирати кораби с българи на борда, началникът на щаба по подготовката на Военноморските сили заяви, че България може реално да участва в охраната на кораби от пиратски нападения в Аденския залив.

Контраадмирал Пламен Манушев заяви, че страната ни може да изпрати фрегата "Дръзки" край бреговете на Сомалия. Двумесечно участие на фрегатата обаче би струвало минимум 2-3 млн. лева, като има опция да достигне до шест милиона в зависимост от поставените задачи. Според него фрегатата е готова за участие, но трябва да бъдат осигурени средствата.

В момента България участва символично с един офицер в щаба на операцията на ЕС в района "Аталанта". Преди дни зам.-военният министър Аню Ангелов съобщи, че не се предвижда увеличаване на българското участие в мисията.

Манушев коментира още, че според него край бреговете на Сомалия трябва да се въведе изцяло конвоен принцип. Той посочи още, че затруднения пред военните кораби в района създава фактът, че международната общност защитава човешките права на пиратите, освен това трудно се различават обикновените рибарски лодки от пиратските.

За възможността да бъда изпратена фрегатата "Дръзки" се заговори още през лятото от миналото правителство, но тя така и не бе реализирана. Тогава военният министър Николай Цонев съобщи, че ако необходимите средства не надхвърлят съществено разходите за нормална учебно-тренировъчна дейност, корабът ще участва в операцията на НАТО. Освен мисиите на НАТО и ЕС в Аденския залив, кораби там са изпратили и други държави, сред които и Русия.

Започват преговорите за двата отвлечени кораба с българи на борда

Продан Раданов, управител на варненското представителство на фирма "Зодиак", която е наела българските моряци, заяви пред НТВ, че се очаква в понеделник да започнат преговори за освобождаването на отвлечените от сомалийски пирати кораби с българи на борда.

Според него преговорите за кораба, отвлечен на 28 декември - "Сейнт Джеймс Парк" с пет българи на борда, вероятно са се забавили заради празниците.

Той каза, че всички моряци са застраховани, а компанията е готова на всяка цена да спаси моряците и да освободи корабите.

В централата на "Зодиак" вече е формиран кризисен щаб.

Зам.-външният министър Марин Райков също съобщи, че в понеделник се очаква и вторият похитен от сомалийски пирати кораб "Ейшън Глори", с осем българи в екипажа, да акостира и евентуално да започнат преговори.

Райков отбеляза пред БНТ обаче, че "за момента няма никакво потвърждение, че тази перспектива е реалистична".

Според информацията към момента българите в отвлечените кораби са в добро здравословно състояние.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. бос
    #35

    грижа през 2010 г. Медиапул е напипала както обичаха да казват другарите пулса на времето с тази новина.

  2. "Дръзки"
    #34

    ...

  3. reakzioner
    #33

    ръждясало белгийско корито ще може на собствен ход да стигне до Аденския залив!

  4. 12-6
    #32

    ще вземат и нея да отвлекат!

  5. елвис
    #31

    ех,ако беше руско това корито!щеше и до северния полюс да стигне?

  6. Komiker
    #30

    Vze mi dumata ot ustata. Tochno si go pomislih i eto - ti si go napisal. Ama ne e chudo - ti si edin chas po-napred.Ciao i vsichko hubavo

  7. boby1945
    #29

    докато канадската флота "забранява" пленяването на пирати.... по добре по-далече от такива съюзници в борба с пиратството. Когато обединия флот го поведе Юлий Цезар, тогава и ще се присъединм (той от пирати най-разбира)!!!!

  8. Кап. Морган
    #28

    на всичките скапани пирати. Завиждам им на нашите моряци - ще могат да пострелят на воля.

  9. Стамбо
    #27

    Зъбла - капитан на фрегатата!Ако я отвлекат- пак полза. Но ако сложи една черна превръзка на окото и се озъби- Z_Z_Z_Z_Z_Z_Z_Z! кьорав пират няма да остане из залива. Пък и акулите ще ги хване шубето и ще задуят към другия край на океана.

  10. Радка Пиратка
    #26

    Е, те тия вече ще ни объркат купона и ще ни срутят бизнеса, баш тия лъвове морски! А, те пък пари нямали. Па да идват, ще им дадем един коридор за похищения, таман да се замогнат и те.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.