Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Девет хиляди млади хора са напуснали страната за година

36 коментара

За година около 9 000 млади и образовани българи с квалификация са напуснали страната и са намерили реализация в чужбина. Това сочат данните на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО), съобщи във вторник председателят ѝ Даниел Панчев, който ръководи проект "Заедно срещу младежката безработица".

Той посочи, че се наблюдава трайна тенденция младите хора все по-трудно да си намират първа работа, а липсата на реализация принуждава голяма част от тях да работят в сивия сектор на минимална заплата, без трудови договори и осигуровки.

Липсата на възможности за реализация на младите хора води до увеличаване на апатията и демотивацията им.

По данни на Агенцията по заетостта към юни безработните младежи до 29 години у нас са 60 581 души. Делът на младежите без квалификация и специалност е 64.8%, а с основно и по-ниско образование са половината - 52.1% от всички безработни младежи.

В България младежката безработица е 25 %, което е близо до средните за ЕС стойности – 20%. Този проблем е изключително сериозен в страни като Испания, където младежката безработица достига 40 на сто. В Холандия пък, където сега безработицата като цяло е най-ниска за ЕС – 4.1%, младежката безработица е 8%.

Допреди две години безработицата сред младежите е била 14.5-14.8% от общата безработица в ЕС. Вследствие на кризата обаче нейното равнище се повишава чувствително и сега надвишава 20%.

Общо около 5 милиона са безработните млади европейци, а много от останалите работят временно или заемат длъжност, която е под квалификацията им.

Проект "Заедно срещу младежката безработица" е финансиран по европейската програма "Младежта в действие" и ще продължи от юли до октомври т.г. Той ще привлече млади хора от шест страни от региона - Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България.

Те ще участват в обучение в България, на което ще бъдат представени проблемите и възможностите в борбата с безработицата, както и уменията за младите хора при кандидатстване на работа.

Ще бъде създадена онлайн платформа за възможностите, които се предоставят на младите хора като обяви за работа и стажове, информация за европейските програми "Учене през целия живот" и "Младежта в действие".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Дянков
    #38

    Браво учени и възпитани хора не ни трябват.Да закрием БАН само спортната академия,пожарникарския ПУЦ, ченгесарницата и тутуна.

  2. бивш млад
    #37

    "Гарантирано от ГЕРБ..."

  3. Big Papa
    #36

    Те са направили верния избор.

  4. млад
    #35

    с цигани, не се притеснявайте?

  5. Big Papa
    #34

    и най-послушните гласоподаватели.Ето защо политиката на държавата е обърната към тях.Данък върху пенсиите на работещите пенсионери, това е мярка за намаляване на безработицата при младите хора.

  6. споко!
    #33

    Дебе/и/л Божо ще направи повече българи от тия девет илядо младоци бе, нема страшно!

  7. 123
    #32

    Ние родителите съветваме децата си, млади и образовани българи с квалификация да напускат страната ни и да търсят реализация другаде!!! Нормални ли сме!!! та ние носим отговорност пред тях за положението в което е страната ни!

  8. antikomunist
    #31

    I men me broite

  9. futuro
    #30

    ...

  10. ыыы
    #29

    за месец по-точно!!!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.